Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Велики и Мали Вукан + бања Ждрело 🙂

13. фебруар 2022. 07:00 - 22:00

РСД1.700

Велики и Мали Вукан + бања Ждрело 🙂

Традиционална акција Клуба планинара АВАНТУРИСТА

13. Фебруар 2022. – недеља (од 7 до 22 часа)

ПОЛАЗАК:  Окупљамо се на паркингу испред центра „Сава“ (савска страна – улаз А) и полазимо тачно у 7 сати.

Молим вас, дођите 10-ак минута раније како би смо кренули на време!

ПЛАН АКЦИЈЕ

Путујемо аутопутем, до искључења за Пожаревац. Имамо успутну паузу за куповину више врста проверено добрих сендвича (одлични су, а повољније је него да правите своје), воде, слаткиша у продавници уз магистралу за понети. Кафу или Капућино из аутомата по жељи добијамо на поклон од наших добрих домаћина 🙂 Ако има потребе за тоалетом, можете отићи – обавити на „новој“ пумпи преко пута.

Слике у наставку су наших драгих планинара, стваране годинама уназад са ове дивне акције!

Настављамо пут преко Салаковца, Каменова, Петровца на Млави до села Ждрело. На стазу полазимо од „ДОМ ИЗВИЂАЧА“ у селу Ждрело. Најпре стаза кривуда од дома, изнад последњих кућа у насељу до уласка у шуму, прати је маркација и води ка Великом Вукану.

Успон је испрва благ а касније и стрм до изласка на плато. Преко онижег растиња стижемо и до врха Велики Вукан 825мнв, на коме нас чека феноменалан поглед на целокупно Хомоље и његове врхове (Јежевац, Крилаш, Мали и Велики Суморовац, Стрњак, Штубеј, Врањ, …) а у даљини Шомрда, Дели Јован, Бељаница 🙂 На врху краћи заслужени одмор, уживање у погледу и фоткање.

Наше планинарење по Вукану настављамо ка седлу са којег у благом успону пењемо врх Мали Вукан 752мнв. Са врха Мали Вукан се враћамо на седло, где је терен питомији (бајковита четинарска шума са пуно иња на гранама и по стаблима) и договарамо, ко се спушта ка селу, односно изузетно лепом православном манастиру Свете Тројице.

Посећујемо манастир а затим колским, асвалтним путем спуштамо у центар села Ждрело где нас чека возило и вози у бању Ждрело на купање у базенима и уживање (бањање) у термалним водама температуре до 42 степена.

Друга група, надам се већа, са седла се спушта стазом, делимично и гребенском, стрмијом кроз букову шуму, до изласка на колски и кружни пут ка Малом Суморовцу. У ходу широким путем, пролазимо поред Ловачке чесме, преко потока, а касније и скретања за манастир Решковица, који би обишли уколико нам добро пролазно време дозволи. Враћамо се до дома извиђача где нас чека возило и вози у бању Ждрело на ручак и евентуално купање.

Дужина ове изузетно лепе зимске акције, за прву (краћа стаза) групу износи око 12 км а за другу (дуга стаза) групу око 17,5 км. Краћа стаза се прелази за око пет сати умереним ходом са успутним паузама а дужа стаза за седам сати хода. Акција је осмишљена тако, да могу учествовати све старосне и кондиционе групе планинара. Стаза спада у јаче рекреативне и одлична је за постепено стицање кондиције.

Време предвиђено за купање, ручак и боравак у бањи Ждрело је до три сата за прву групу, односно до времена поласка за Београд за другу групу. У склопу бање Ждрело постоји ресторан у коме можете ручати, попити пиће после купања.

За Београд из бање Ждрело полазимо најкасније у 20 часова, како би стигли на велики паркинг испред центра „Сава“ око 22 часа.

ОПРЕМА: Мали ранац са водом (на стази нема извора воде) и храном за једнодневни излет, планинарске ципеле, камашне. Дерезе нису услов, али су добро дошле у појединим клизавим, залеђеним деловима стазе ако их буде, а нарочито су корисне у спусту на углачаној стази ако је неко био пре наше групе. Одећа прилагођена временским приликама (ветровка, капа и рукавице обавезно), имајте у виду хладније зимско време, јак ветар на планини и пресвлака. Пожељно је понети и штапове за ходање са зимским крпљицама, као и батеријску (најбоље чеону) лампу.

Понети опрему за купање (пешкир, купаћи, папуче) у Млавским термама бање Ждрело.

Појединачна улазница за базене у бањи Ждрело износи 1.000 динара, а за групу од нас 10 и више је 500 динара по особи.

ХРАНА: Из свог ранца. Обилне сендвиче, воду и слаткише можемо купити у доласку на првој паузи, у продавници Јера у Љубичеву. Ручак, вечеру имамо у ресторану бање Ждрело.

ПРИЈАВЕ за акцију, информације путем телефона, као и уплата износа котизације и учлањење електронским путем благовремено, односно најкасније на дан реализације акције.

Износ Котизације: 1.400 динара за велики бус 40 и више уплата

1.700 динара за сваки мањи број уплата учесника акције

Котизација обухвата: превоз, путарину и трошкове организације

Котизација НЕ обухвата: исхрану, улазнице за базене и индивидуалне трошкове

(уплата за акцију се врши на текући рачун, у крајњем случају на дан пута)

Акцију реализује планински водич

Борис Братић – Боки

Телефони за пријављивање на акцију код водича:

064/99-248-11  или  063/11-357-99

ДОБРО ДОШЛИ НА ОВУ ИЗУЗЕТНУ ЗИМСКУ АКЦИЈУ – АВАНТУРУ ЗА ПАМЋЕЊЕ!

Ваш Клуб планинара АВАНТУРИСТА

ВАЖНЕ НАПОМЕНЕ: Учесници акције планинаре на сопствену одговорност, уз дужно придржавање Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности Планинарског Савеза Србије.

Напомињемо да према Закону о туризму (члан 86. став 4) за путовање није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања.

Водич задржава право измене плана или отказивања акције у случају непредвиђених околности, односно недовољног броја пријављених учесника. Приликом пријаве за акцију, пожељна је уплата аконтације, односно целокупног износа котизације уколико је пријављивање неколико дана пред реализацију акције. У случају одустајања, наћи адекватну замену, у супротном уплаћени новац се не враћа, нити преноси на наредне акције.

Venue

Ždrelo
Petrovac na Mlavi, Srbija + Google Map

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *