Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Миџор – Белим стазама Старе планине 🙂

11. јануар 2022. 18:00 - 13. јануар 2022. 22:00

РСД9.000

Миџор – Белим стазама Старе планине 🙂

2123. Јануар 2022.(петак у 18 часова – недеља око 22 часа)

ПОЛАЗАК: Окупљамо се на паркингу испред Центра „Сава (савска страна – Улаз А) и полазимо тачно у 18 часова у петак 21. Јануар 2022. године

Молим вас, дођите 10-ак минута раније како би смо кренули на време!

Миџор је највиши врх Старе планине у Србији, такође и највиши врх уже Србије Налази се на граници Србије и Бугарске. Миџор се налази на Старој планини на висини од 2.169 метара. Недалеко од њега је и извор Трговишког Тимока и Лома. Геолошку основу Миџора чине пермски црвени пешчари.

ПЛАН АКЦИЈЕ

Путујемо аутопутем у правцу Ниша до излаза Малча, уз успутне паузе по потреби. Затим преко Сврљига, Калне, Балта Бериловца до села Јања (засеок Мездреја), где се смештамо у топле, чисте вишекреветне собе Конак „Мездреја“ (проверен, коректан смештај). Ноћење и одмор пред сутрашњу авантуру 🙂

 Други дан, субота 22. Јануар

Устајемо, припремамо се за акцију, доручкујемо од 7 и 30 (пита или проја, сувомеснато на овалу, сир, кајмак, јогурт и чај) Кафа и ракија се наплаћују по 80, односно 60 динара. Затим нашим возилом полазимо ка Бабином зубу на Старој планини.

  

Долазимо до планинарског дома Миџор, хотела Бабин зуб или раскрснице пре, одакле почиње наша стаза.

  

Планинарски дом на Бабином зубу 1.520м – Жаркова Чука 1.848м – Тупанар 1.956м – Миџор 2.169м

Уколико нам временски услови дозволе, излазимо на највиши врх уже Србије Кров Србије – Миџор“ 🙂

  

Лепота ове акције је у ходању кроз непрегледну снежну белину током благог успона ка Миџору и фантастичан поглед ако будемо имали сунчан дан 🙂

Стаза је укупне дужине око 17км и прелази се за око шест и по сати умереног хода са паузама.

У повратку са Миџора награђујемо себе куваним чајем или вином у планинарском дому крај камина 🙂

 

Враћамо се у Конак Мездреја на касни ручак, односно рану вечеру (домаћа чорба, гулаш, салата, сир, хлеб и десерт) у ресторану наших домаћина.

Слободне активности и дружење до пред одлазак на спавање.

Трећи дан, недеља 23. Јануар

Устајемо, припремамо се за акцију, доручкујемо од 7 и 30 (јаја на око, сувомеснато на овалу, сир, кајмак, јогурт и чај) Кафа и ракија се наплаћују по 80, односно 60 динара. Изнајмљеним теренским возилима – џиповима полазимо ка селу Равно Бучје из кога креће наша стаза.

Подаци о стази: Село Равно Бучје – мини хидроцентрала – рибњак – напуштена војна караула ЈНА Равно Бучје (Кална) – превој Свети Никола.

Изузетна зимска Авантура 🙂 На стази се сусрећемо са полу дивљим коњима.

Излазимо на седло, долазимо до граничног камена са републиком Бугарском.

Укупна дужина стазе око 9 км. Лети лака, зими због снега тежа али права бајка, колским путем кроз четинарске шуме, са успоном од 485м. У комбинацији са вожњом џиповима теренцима, врхунска авантура која се дуго памти и препричава 🙂

Враћамо се у Конак Мездреја на ручак (домаћа чорба, чувене Мајине сарме, салата, сир, хлеб и десерт) у ресторану наших домаћина. Пакујемо своје ствари у возило и полазимо за Београд.

Очекујем да се вратимо у Београд, стигнемо на велики паркинг испред Сава центра око 22 часа.

ОПРЕМА: Мали ранац са водом и храном за једнодневне излете, планинарске ципеле, камашне. Одећа прилагођена временским приликама (обавезно ветровка, капа и рукавице), имајте у виду хладније зимско време на планини и пресвлака. Пиџама за ноћење и прибор за личну хигијену. Понети батеријску, најбоље чеону лампу. Пожељно је понети и штапове за ходање са зимским крпљицама.

ПРИЈАВЕ за акцију, информације путем телефона, као и уплата износа котизације и учлањење електронским путем благовремено, односно најкасније на дан реализације акције.

Износ Котизације: 9.000 динара

Котизација обухвата: превоз комбијем или минибусем, два полупансиона (два ноћења, два доручка, ручак и вечеру) + превоз џипом и трошкове организације

Котизација НЕ обухвата: индивидуалне трошкове

(уплата за акцију се врши на текући рачун, у крајњем случају на дан пута)

Акцију реализује планински водич

Борис Братић – Боки

Телефони за пријављивање на акцију код водича:

064/99-248-11  или  063/11-357-99

ДОБРО ДОШЛИ НА ОВУ ИЗУЗЕТНУ ЗИМСКУ ВИСОКОГОРСКУ АКЦИЈУ – АВАНТУРУ ЗА ПАМЋЕЊЕ!

Ваш Клуб планинара АВАНТУРИСТА

ВАЖНЕ НАПОМЕНЕ: Учесници акције планинаре на сопствену одговорност, уз дужно придржавање Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности Планинарског Савеза Србије.

Напомињемо да према Закону о туризму (члан 86. став 4) за путовање није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања.

Водич задржава право измене плана или отказивања акције у случају непредвиђених околности, односно недовољног броја пријављених учесника. Приликом пријаве за акцију, пожељна је уплата аконтације, односно целокупног износа котизације уколико је пријављивање неколико дана пред реализацију акције. У случају одустајања, наћи адекватну замену, у супротном уплаћени новац се не враћа, нити преноси на наредне акције.

Venue

Midžor
Babin Zub
Kalna, Srbija
+ Google Map

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *